Als je gaat scheiden en je hebt een koopwoning, is één van de dingen die geregeld moeten worden natuurlijk de vraag wie het huis krijgt na de scheiding. Er zijn verschillende opties mogelijk. Zo is er de mogelijkheid dat jij of je ex-partner in de woning blijft wonen. Een andere optie is om de woning te koop aan te bieden. Welke optie voor jullie het beste is, is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie.
Zorg dat je samen op één lijn ligt
Voor welke optie je ook kiest, het is belangrijk om samen op één lijn te liggen. Als één van de twee in de woning wil blijven wonen, zul je het samen eens moeten worden over de waarde van de woning. Uiteraard is het ook belangrijk dat de vertrekkende partner het eens is met het feit dat de ander in de woning blijft wonen. Vaak is dit een voordeel wanneer er kinderen in het spel zijn. De kinderen kunnen dan op hun vertrouwde plek blijven wonen in hun eigen omgeving. Dat is wel zo fijn aangezien er al een hoop zal veranderen in hun leven. Ook wanneer de woning verkocht gaat worden, zul je hier hierover eens moeten zijn en het eens moeten worden over welk bod je zult accepteren. Als mediator kan ik je helpen hier samen in goed overleg aan uit te komen.
Lees hier 10 tips om je scheiding goed door te komen!
Er blijft iemand in de woning wonen, wat nu?
De kogel is door de kerk, één van jullie twee wil graag in de woning blijven wonen. De eerste stap die je zult moeten nemen is erachter komen wat de woning waard is. Als de waarde van de woning bekend is, kan er vervolgens uitgezocht worden of het voor de achterblijvende partner financieel haalbaar is om in de woning te blijven wonen. De hypotheek zal op één naam gezet moeten worden, en de vertrekkende partner zal moeten worden uitgekocht. Als dit financieel haalbaar is, kan alles verder in werking gezet worden.
Hoe nu verder?
Een hypotheekadviseur kan je verder helpen om de financiering in orde te maken. Hiervoor zal de woning getaxeerd moeten worden. Als vervolgens de financiering rond is, ga je samen naar de notaris om alles officieel te maken. De notaris zorgt ervoor dat de betaling afgehandeld wordt en de juiste gegevens worden ingeschreven bij het kadaster. Hierna is alles dus officieel geregeld.
De woning verkopen
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de woning te verkopen. Veel mensen vinden het fijn om een nieuwe start te maken op een andere plek. In dat geval kun je een makelaar inschakelen die je kan adviseren over de waarde van de woning. Wanneer de woning vervolgens te koop wordt aangeboden en een koper brengt een bod uit, zul je het samen eens moeten worden over de acceptatie van dit bod.
Wanneer er onderhandeld moet worden, kan dit voor vervelende situaties zorgen omdat jullie wellicht niet dezelfde belangen hebben. Zo kan voor de één een snelle overdracht van belang zijn, bijvoorbeeld omdat er dan geld vrij komt dat hard nodig is. Maar als één van jullie moeite heeft andere woonruimte te vinden, kan het juist prettig zijn om wat meer tijd te krijgen. Ook hierbij kan een mediator helpen. Door samen om de tafel te gaan en ieders belangen in het oog te nemen, kunnen we gezamenlijk tot een oplossing komen waarin jullie je beiden kunnen vinden.
Een mediator als bemiddelaar
Door een mediator in te schakelen bij echtscheiding, lukt het vaak sneller om samen tot een oplossing te komen. Wanneer je er zelf met elkaar aan uit probeert te komen, kan het zijn dat emoties hoog opspelen, waardoor er conflicten ontstaan. Een mediator helpt je door vanuit een neutraal perspectief naar ieders belangen te kijken en zo tot een oplossing te komen waarin beide partijen zich kunnen vinden. Op deze manier kom je vaak sneller tot een oplossing en blijft de onderlinge band beter.
Komen jullie er samen niet uit en zoek je hulp bij het bemiddelen? Neem gerust eens contact op, ik help jullie graag.