Waar moet een echtscheidingsconvenant aan voldoen?

Bij een scheiding moet je samen veel belangrijke beslissingen nemen. Een van de belangrijkste stappen in dit proces is het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Dit...

5.0 van 5 gebaseerd op 53 recensies

Waar moet een echtscheidingsconvenant aan voldoen? - Gregoire Mediation

Bij een scheiding moet je samen veel belangrijke beslissingen nemen. Een van de belangrijkste stappen in dit proces is het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Dit document bevat alle afspraken over de financiële, praktische en emotionele gevolgen van jullie scheiding. Maar waar moet een echtscheidingsconvenant precies aan voldoen? En hoe zorg je ervoor dat het document compleet, duidelijk en juridisch geldig is?

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst waarin ex-partners afspraken maken over de gevolgen van hun scheiding. Het gaat om praktische en financiële zaken, zoals alimentatie en de verdeling van eigendommen en pensioenen. Als jullie minderjarige kinderen hebben, maken afspraken over de kinderen meestal onderdeel uit van dit convenant in de vorm van een ouderschapsplan. Een convenant is verplicht als je via de rechtbank wilt scheiden. De rechter zal het document goedkeuren als het aan de juridische eisen voldoet en als de afspraken eerlijk en uitvoerbaar zijn.

Waarom is een echtscheidingsconvenant belangrijk?

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is niet alleen verplicht, het helpt ook om duidelijkheid en rust te scheppen. Door alle afspraken helder vast te leggen, voorkom je misverstanden en conflicten in de toekomst. Bovendien zorgt een convenant ervoor dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn, zowel op korte als lange termijn.

Daarnaast is het convenant niet alleen belangrijk voor de juridische afhandeling van de scheiding, maar ook voor jullie persoonlijke en financiële situatie na de scheiding.

Wat moet er in het echtscheidingsconvenant staan?

Hoewel er geen vaste vorm of inhoud is voorgeschreven, zijn er wel een aantal onderwerpen die in vrijwel elk echtscheidingsconvenant aan bod komen. Deze onderwerpen zorgen ervoor dat het document compleet is en de belangen van beide partijen (en eventuele kinderen) worden beschermd.

Financiële afspraken

Een groot deel van het echtscheidingsconvenant draait om financiële regelingen. Hierin kunnen jullie bijvoorbeeld de volgende afspraken opnemen:

  • Partneralimentatie: als een van de partners na de scheiding financieel niet zelfstandig kan zijn, kan er recht zijn op alimentatie. Het convenant moet duidelijk maken wie alimentatie betaalt, hoeveel en voor hoe lang.
  • Verdeling van bezittingen: Denk aan spaargeld, investeringen, voertuigen en andere gezamenlijke eigendommen. Het is belangrijk om vast te leggen hoe deze bezittingen worden verdeeld.
  • Schulden: Ook gezamenlijke schulden, zoals leningen of een hypotheek, moeten worden verdeeld. In het convenant kun je vastleggen wie welke schuld op zich neemt.
  • De echtelijke woning: Wat gebeurt er met het huis? Wordt het verkocht, of neemt een van de partners de woning over?

Pensioenverdeling

In Nederland geldt de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding. Dit betekent dat beide partners recht hebben op een deel van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. In het convenant kunnen jullie vastleggen hoe het pensioen verdeeld wordt, of dat er wordt afgezien van verdeling. 

Ouderschapsplan

Als jullie kinderen hebben, is een ouderschapsplan verplicht. Dit plan bevat afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Het wordt vaak onderdeel van het echtscheidingsconvenant en bevat:

  • zorgverdeling: wie zorgt wanneer voor de kinderen? Dit kan bijvoorbeeld co-ouderschap zijn of een andere zorgregeling.
  • kinderalimentatie: wie draagt welke kosten voor de opvoeding en verzorging van de kinderen?
  • opvoedingsafspraken: denk aan regels over school, hobby’s en gezondheidszorg.
  • communicatie: hoe blijven jullie als ouders met elkaar in gesprek over belangrijke beslissingen?

Duurzaamheid van de gemaakt afspraken

Het convenant moet niet alleen rekening houden met de huidige situatie, maar ook met de toekomst. Zo kun je bijvoorbeeld afspraken maken over wat er gebeurt als een van de ex-partners verhuist of als de financiële situatie verandert.

Juridische correctheid

Het convenant moet juridisch correct zijn en voldoen aan de eisen van de rechtbank. Afspraken moeten uitvoerbaar zijn en mogen niet in strijd zijn met de wet. Een mediator kan je hierbij helpen.

Hoe stel je een goed echtscheidingsconvenant op?

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant kan een ingewikkeld en emotioneel proces zijn. Het is belangrijk dat beide partijen eerlijk worden behandeld en dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Hier zijn een paar tips:

  1. Wees specifiek: vage afspraken kunnen in de toekomst leiden tot conflicten. Leg bijvoorbeeld vast hoeveel alimentatie er wordt betaald, wanneer en hoe.
  2. Betrek beide partijen: een convenant is pas sterk als beide partijen zich erin kunnen vinden. Zorg dat jullie samen tot de afspraken komen.
  3. Denk aan de toekomst: houd rekening met mogelijke veranderingen, zoals nieuwe relaties, verhuizingen of veranderingen in inkomen.

De rol van de mediator

Een mediator kan een waardevolle rol spelen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Een mediator is een neutrale derde partij die helpt om samen tot goede afspraken te komen. Bovendien beschikt een mediator over de nodige ervaring en praktische kennis, zodat je niets over het hoofd ziet en zeker weet dat alles goed geregeld is. 

Heb jij meer vragen? Ik help je graag met een vrijblijvend gesprek. Neem hier contact op!

Waarom gaan mensen scheiden? - Gregoire Mediation

Waarom gaan mensen scheiden?

Een huwelijk begint vaak met liefde, hoop en toewijding, maar niet elk huwelijk houdt stand. Het aantal scheidingen is wereldwijd hoog, en achter elk besluit

Iedere scheiding is anders

Nu de beslissing is genomen uit elkaar te gaan, komt er veel op jullie af. Tussen alle emoties door moeten veel zaken worden geregeld. Wanneer je voor Gregoire Mediation kiest, zal ik je hierin ontlasten. De volgende stappen moeten worden genomen en ik geef inzicht op welk gebied jullie beslissingen moeten nemen. Ga aan de slag en werk samen aan een positieve uitkomst.