Pensioen na de scheiding

Wanneer je gaat scheiden, komt er veel op je af. Een van de dingen waar je misschien niet direct aan denkt, is wat er met...

5.0 van 5 gebaseerd op 53 recensies

Pensioen na de scheiding - Gregoire Mediation

Wanneer je gaat scheiden, komt er veel op je af. Een van de dingen waar je misschien niet direct aan denkt, is wat er met het pensioen gebeurt. Bij een scheiding is het belangrijk om ook afspraken te maken over het pensioen. In deze blog bespreken we wat er met het pensioen gebeurt na de scheiding en welke mogelijkheden er zijn om dit goed te regelen.

Wettelijke verdeling

Bij een scheiding hebben beide partners recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Dit is vastgelegd in de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding. Deze wet geldt voor zowel gehuwde partners als voor geregistreerde partners. Het pensioen dat is opgebouwd vóór het huwelijk of het geregistreerd partnerschap valt hier niet onder.

De Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding regelt dat het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, wordt verdeeld over beide partners. Dit betekent dat je allebei recht hebt op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Deze verdeling geldt ook voor het partnerpensioen en het bijzonder partnerpensioen.

Afwijken van de wettelijke verdeling

Je kunt samen afspraken maken over de verdeling van het pensioen na de scheiding. Dit kan bijvoorbeeld als één van de partners niet wil dat het pensioen verdeeld wordt, of als er sprake is van een andere verdeling dan de helft. In dat geval moeten jij en je ex-partner afspraken maken en deze vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Het is belangrijk dat deze afspraken duidelijk worden vastgelegd en dat jullie beiden akkoord gaan met deze afspraken.

Conversie

Als je afspraken wil maken over het pensioen na de scheiding, kun je ervoor kiezen om te converteren. Conversie houdt in dat het aandeel van de ene partner in het pensioen wordt omgezet in een zelfstandig pensioen. Op deze manier is de ene partner niet meer afhankelijk van de andere partner voor het pensioen en kan het pensioen op eigen naam worden opgebouwd. Het voordeel van conversie is dat beide partners onafhankelijk zijn van elkaar en het pensioen op hun eigen manier kunnen opbouwen.

Ben je benieuwd hoe je je belastingaangifte het beste kunt doen na je scheiding? Lees hier hoe je dat het beste doet!

Pensioenverevening

Als je geen afspraken maakt over het pensioen na de scheiding, dan geldt de wettelijke verdeling. Dit betekent dat het ouderdomspensioen en het partnerpensioen worden verevend. De verevening houdt in dat het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt verdeeld over jullie beiden. Het verdeelde pensioen wordt uitbetaald op het moment dat de ene partner met pensioen gaat. Het partnerpensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk wordt verdeeld over beide partners. Als één van de partners overlijdt, dan heeft de andere partner recht op een deel van het partnerpensioen. Het bijzonder partnerpensioen wordt uitbetaald als de ene partner komt te overlijden. Dit is een belangrijke regeling, want het biedt financiële zekerheid aan de achterblijvende partner.

Pensioenfonds informeren

Als je gaat scheiden en afspraken maakt over het pensioen, dan moet je het pensioenfonds hierover informeren. Dit kan bijvoorbeeld via het pensioenfonds waarbij het pensioen is opgebouwd. Het pensioenfonds kan dan zorgen dat de afspraken worden nageleefd en dat het pensioen op de juiste manier wordt verdeeld. In veel gevallen zullen zij een kopie van het echtscheidingsconvenant willen ontvangen.

Maak goede afspraken over het pensioen na scheiding

Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee. Ook op het gebied van pensioen zijn er zaken om rekening mee te houden. Bij een scheiding hebben beide partners recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Het is belangrijk om hier afspraken over te maken en deze vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Je kunt best andere afspraken maken over het pensioen na de scheiding, maar als je geen actie onderneemt geldt de wettelijke verdeling.

Hopelijk heb je met deze informatie een beter beeld gekregen van wat er met het pensioen gebeurt na een scheiding en welke mogelijkheden er zijn om dit goed te regelen. Heb je toch nog vragen en heb je misschien hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag.

Wie betaalt de mediator? Gregoire Mediation

Wie betaalt de mediator?

Een echtscheiding kan een uitdagende en emotionele periode zijn, waarbij veel zaken geregeld moeten worden. Een van de belangrijkste stappen in het proces van scheiden

Iedere scheiding is anders

Nu de beslissing is genomen uit elkaar te gaan, komt er veel op jullie af. Tussen alle emoties door moeten veel zaken worden geregeld. Wanneer je voor Gregoire Mediation kiest, zal ik je hierin ontlasten. De volgende stappen moeten worden genomen en ik geef inzicht op welk gebied jullie beslissingen moeten nemen. Ga aan de slag en werk samen aan een positieve uitkomst.