Voor veel ouders lijkt co-ouderschap de beste oplossing na een scheiding. De tijd die de kinderen met beide partners doorbrengen is dan namelijk gelijk en dus eerlijk verdeeld. Maar co-ouderschap is niet in alle gevallen de beste oplossing. Dit geldt zowel voor de ouders als voor de kinderen. In welke gevallen kun je nu het beste voor co-ouderschap kiezen, en wanneer is een andere verdeling de beste optie?
Nadelen van co-ouderschap voor de kinderen
Hoewel co-ouderschap voor de ouders veel voordelen kent, zijn er voor de kinderen een aantal ook een aantal nadelen aan het co-ouderschap. Met name wanneer de ouders wat verder uit elkaar wonen is dit het geval. Bij co-ouderschap is er namelijk niet één vaste thuisbasis voor de kinderen, maar zijn dit er twee.
Dit houdt in dat de kinderen steeds over en weer moeten verhuizen, maar ook dat ze de helft van de tijd een belangrijk deel van hun sociale leven missen. Misschien kunnen ze de helft van de tijd niet naar hun sportvereniging of met hun vriendjes spelen. Als je ergens maar de helft van de tijd verblijft, is het lastiger een sociaal leven op te bouwen. Dit kan voor de kinderen grote gevolgen hebben. Bovendien kan het zo zijn, dat beide ouders andere regels hanteren. Als dit het geval is moeten de kinderen hier steeds tussen schakelen, wat erg veel energie kan kosten en voor veel onduidelijkheden kan zorgen.
Er is altijd maatwerk nodig
Maar als co-ouderschap wellicht niet het beste is voor de kinderen, hoe moet de tijd dan verdeeld worden? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Hoe de tijd het beste verdeeld kan worden is altijd maatwerk en helemaal afhankelijk van de persoonlijke situatie van beide ouders en natuurlijk de kinderen. Zaken als werk, de locatie waar je woont, de opleiding van je kind, de leeftijd van het kind, noem het maar op, deze kunnen allemaal meespelen bij het maken in de juiste keuze met betrekking tot de verblijfsregeling van de kinderen.
Ben je als grootouder ook in beeld? Lees hier enkele tips!
Goede afspraken zijn essentieel
Welke tijdsverdeling voor jullie en jullie kinderen het beste is, kunnen jullie dus alleen zelf bepalen. Het is wel van essentieel belang dat er goede en duidelijke afspraken worden gemaakt, die in het belang van de kinderen zijn. Een mediator kan jullie helpen bij het maken van deze afspraken en kan jullie begeleiden in het maken van de juiste keuzes met betrekking tot de verdeling van de tijd met de kinderen.
Het belang van de kinderen voorop
Soms kan het voor ex-partners erg lastig zijn om niet te handelen of te denken vanuit het belang van de kinderen. Hoe je de tijd met de kinderen verdeeld kan grote gevolgen hebben voor de jeugd en opvoeding van het kind. Maar als ex-partners niet meer met elkaar communiceren, of erger nog, elkaar het leven zuur maken, wordt het belang van de kinderen weleens uit het oog verloren. Het is dan verleidelijk om voornamelijk uit je eigen belang te handelen en je ex-partner niet alles zomaar te gunnen, maar probeer altijd in je achterhoofd te houden dat het belang van de kinderen voorop staat.
Hoeveel tijd met de kinderen is minimaal?
Voor een goede band tussen ouder en kind is het belangrijk om regelmatig contact te hebben en samen tijd door te brengen. Onderzoek heeft aangetoond dat het voldoende is om twee dagen met elkaar door te brengen, om de band tussen ouder en kind te behouden. Als het voor het kinder of door bepaalde omstandigheden dus beter is om de tijd niet 50/50 te verdelen, hoeft dat geen enkel probleem te zijn voor de opvoeding van de kinderen. Sterker nog, in sommige gevallen is het dus juist beter om de tijd niet 50/50 te verdelen.
Heb jij na deze blog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op, ik help je graag.