Als je gaat scheiden zit je hoe dan ook in een vervelende situatie. Als een scheiding uitloopt op een vechtscheiding, is dit voor alle partijen die bij de scheiding betrokken zijn extra schadelijk. Het is dus van belang om een vechtscheiding te voorkomen, zowel voor jezelf en je ex-partner als voor je kinderen. En vergeet ook andere naasten, zoals familieleden en vrienden niet. Ook die zijn erbij gebaat als een echtscheiding op een respectvolle manier verloopt. Daarom volgen hier een aantal tips die je kunnen helpen een vechtscheiding te voorkomen.
Luister naar elkaar
Het is belangrijk goed naar elkaar te blijven luisteren. Natuurlijk is het belangrijk wat je zelf wil, maar jouw behoeften zijn natuurlijk niet belangrijker (of minder belangrijk) dan de behoeften van je ex-partner. Het kan soms moeilijk zijn maar zorg ervoor dat je naar elkaar blijft luisteren en dat je met elkaar blijft communiceren. Probeer je af en toe eens in de ander te verplaatsen en vraag ook naar elkaar behoeften.
Kijk ook naar jezelf
Niets is zo lastig, maar ook zo belangrijk als zelfreflectie. Ga niet alleen op zoek naar je eigen gelijk en naar de fouten van een ander, maar kijk ook eens welk aandeel je zelf hebt in de relatiebreuk. Op deze manier kun je erachter komen wat je eventueel zelf kunt doen om de scheiding zo rustig mogelijk te laten verlopen. Neem dus regelmatig de tijd om alles even goed te overzien, inclusief hoe je zelf handelt.
Wil je graag weten wat het doel is van mediation? Klik dan hier!
Laat het verleden in het verleden
Natuurlijk kunnen er een heleboel vervelende dingen aan een echtscheiding vooraf zijn gegaan. Het kan ontzettend moeilijk zijn op dit oud zeer los te laten, maar niemand heeft er baat bij als er steeds maar teruggekomen wordt op dingen die gebeurd zijn. Wat is gebeurd, is gebeurd en valt nu eenmaal niet terug te draaien, hoe lastig dat soms ook is. Ga uit van het heden en kijk naar wat er moet gebeuren om in de toekomst de zaken voor iedereen zo goed mogelijk te regelen.
Doe wat water bij de wijn
Om het met elkaar eens te worden, zullen er nou eenmaal compromissen gesloten moeten worden. Je kunt nu eenmaal niet alles krijgen wat je zou willen dus soms zal je bepaalde wensen moeten laten gaan en aanvaarden dat de ander ook bepaalde wensen en behoeften heeft. Door elkaar hier en daar tegemoet te komen, kun je voorkomen dat de echtscheiding in een vechtscheiding eindigt.
Schrijf het eens op
Als je overmand bent door emoties, kan het erg lastig zijn om goed uit je woorden te komen en je emoties onder controle te houden. In het heetst van de strijd kun je wel eens dingen roepen waar je later spijt van krijgt. Of je bedenkt je juist achteraf dat je niet alles gezegd hebt wat je zou willen zeggen. Het kan daarom helpen om voorafgaand aan een gesprek rustig na te denken over wat je allemaal zou willen zeggen en dit voor jezelf op te schrijven. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en is het vaak makkelijker om rustig te blijven.
Schakel een mediator in
Bovenstaande tips kunnen je helpen een vechtscheiding te voorkomen. Maar het is niet altijd makkelijk om je emoties aan de kant te zetten om zo de communicatie te bevorderen. Een mediator kan je helpen en begeleiden tijdens het echtscheidingsproces. Een mediator zal ervoor zorgen dat er naar ieders belangen wordt gekeken en heeft ervaring met echtscheidingen en het op gang houden van een goede communicatie. Met de hulp van een mediator zal een scheiding dan ook vlotter en soepeler verlopen.
Wil jij graag hulp van een mediator? Neem dan vrijblijvend contact op, ik help je graag.