Voor gescheiden ouders is het altijd weer een puzzel om de vakanties te regelen. Wie gaat wanneer, waar neem je de kinderen mee naartoe en wie vangt de kinderen extra op als ze vrij zijn? Allemaal dilemma’s waar je als gescheiden ouders voor komt te staan en die je samen op zal moeten lossen. Met onderstaande tips wordt de verdeling van de vakanties makkelijker, zodat iedereen weer meer van die welverdiende vakantie kan gaan genieten.
Moet de zorg voor de kinderen tijdens de vakanties gelijk verdeeld worden?
Over het algemeen wordt de zorg voor de kinderen tijdens vakanties gelijk verdeeld tussen de beide ouders. Maar je kunt ook andere afspraken maken met elkaar. Hoe de zorg voor de kinderen tijdens de vakanties verdeeld wordt is dus ook afhankelijk van de afspraken die je al hebt gemaakt met betrekking tot de zorg voor en opvoeding van de kinderen.
De feestdagen zijn weer een ander verhaal, hier lees je tips over hoe je dit eerlijk kunt verdelen.
Kun je afwijken van de gebruikelijke regeling tijdens vakanties?
Na de scheiding wordt de zorg voor de kinderen op een bepaalde manier verdeeld. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een co-ouderschap, door middel van nesting of door middel van een omgangsregeling. In vakantieperiodes is het bijna onvermijdelijk dat je van de gebruikelijke regeling af zult wijken. Bijvoorbeeld omdat jullie beiden, of één van jullie met of zonder de kinderen op vakantie gaan, of omdat er meer opvang nodig is voor de kinderen wanneer zij niet naar school hoeven tijdens vakanties. Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn. Wel is het belangrijk dat je hier samen goede afspraken over maakt.
Leg de gemaakte afspraken vast in een ouderschapsplan
Door vooraf afspraken te maken over de verdeling van de zorg voor de kinderen tijdens de vakanties, kun je discussies en problemen in de toekomst voorkomen. Als je gaat scheiden wordt er wanneer er kinderen in het spel zijn altijd een ouderschapsplan opgesteld. Je kunt in dit ouderschapsplan al direct afspraken maken over de tijd met de kinderen wordt verdeeld tijdens de vakanties. Door hier op dit moment goed over na te denken en samen afspraken over te maken, hoef je niet elke vakantie weer opnieuw met elkaar om de tafel om dit soort zaken te regelen. Dat is zowel voor jullie zelf als voor de kinderen wel zo prettig en duidelijk, omdat iedereen altijd weet waar hij of zij aan toe is.
Wil je meer lezen over het ouderschapsplan? Klik dan hier!
Een mediator kan helpen afspraken te maken
Als je er samen niet aan uit komt, kan een mediator je helpen bij het maken van afspraken met betrekking tot de vakanties. Dit kan natuurlijk al bij het opstellen van het ouderschapsplan, waar een mediator je van A tot Z zal helpen met het maken van afspraken en het samen opstellen van dit plan. Maar ook in een later stadium, als er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden waar je samen niet aan uitkomt, kan een mediator hulp bieden.
Een mediator heeft ervaring met dit soort situaties en weet precies waar je allemaal aan moet denken als je dit soort afspraken met elkaar gaat maken. Bovendien zorgt een mediator ervoor dat je met elkaar in gesprek blijft en dat ieders argumenten besproken en gehoord worden. Iets wat niet altijd makkelijk is als je met elkaar communiceert en emoties de overhand kunnen nemen. Een mediator kan jullie dus helpen de juiste afspraken te maken, waar iedereen zich in kan vinden.
Het belang van de kinderen voorop
Wat belangrijk is bij het verdelen van de tijd met de kinderen in de vakanties, is om het belang van de kinderen voorop te blijven stellen. Natuurlijk heb je als ouder ook zo je eigen wensen, maar denk hierbij altijd na of dit ook in het belang van de kinderen is. Het is elk geval niet in hun belang als je samen blijft kibbelen over de verdeling tijdens de vakanties, dus zorg dat je kinderen hier geen last van hoeven te hebben.
Vind jij het lastig om er samen uit te komen? En wil je juist zo graag duidelijke afspraken maken over het belang van de kinderen? Neem dan eens vrijblijvend contact op, ik help je graag.