Hoe bepaal je alimentatie als je gaat scheiden?

Een belangrijk punt bij een echtscheiding is natuurlijk het bepalen van de alimentatie. Voor beide partijen is het van belang dat dit soort zaken goed...

5.0 van 5 gebaseerd op 53 recensies

Hoe bepaal je alimentatie als je gaat scheiden? - Gregoire Mediation

Een belangrijk punt bij een echtscheiding is natuurlijk het bepalen van de alimentatie. Voor beide partijen is het van belang dat dit soort zaken goed geregeld wordt. En als er kinderen in het spel zijn, dan is het van groot belang dat de zorg voor de kinderen, en de daarbij behorende kosten, goed geregeld en verdeeld worden. Het bepalen van de alimentatie speelt daar een grote rol in.

Wat houdt alimentatie precies in?

Als je gaat scheiden heb je richting elkaar en de kinderen een onderhoudsplicht. Deze onderhoudsplicht wordt voldaan door middel van een nader te bepalen bedrag, de alimentatie. Het betalen van alimentatie is alleen van toepassing als je getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap had. Bij samenwonen geldt deze onderhoudsplicht niet. Alimentatie wordt vaak betaald in de vorm van een geldbedrag, maar je kunt ook samen geld storten op een rekening die bedoeld is voor de kosten voor de kinderen, of je kunt afspraken maken over betaling in natura, bijvoorbeeld dat één van de twee bepaalde kosten, zoals de hypotheek op zich neemt.

Lees ook eens de blog: Toeslagpartners bij inwoning na scheiding?

Kinderalimentatie vs. partneralimentatie

Er zijn twee vormen van alimentatie, namelijk kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie is de bekendste van de twee en is bedoeld om de kosten voor de kinderen eerlijk te verdelen. Het kan zo zijn dat de kinderen een groot deel van de tijd bij één van de twee ouders verblijven. Het zou niet eerlijk zijn als die ouder dan ook voor een groter deel van de kosten opdraait.

Partneralimentatie voorziet in het onderhoud van de minstverdienende partner. Als jullie inkomens flink van elkaar verschillen, kan een scheiding grote financiële gevolgen hebben. De meestverdienende partner kan dan door middel van alimentatie de minstverdienende partner nog een tijdje financieel steunen, zodat deze goed rond kan komen.

Hoe wordt de hoogte van de alimentatie bepaald?

De hoogte van het te betalen bedrag aan alimentatie kan op verschillende manieren worden bepaald. Om te beginnen kun je dit samen in goed overleg doen. Een mediator kan hierbij helpen. Er wordt dan een berekening gemaakt van wat er per maand of jaar allemaal binnenkomt en uitgaat. Als je alle financiën goed op orde hebt en een duidelijk beeld hebt van de inkomsten en uitgaven, kun je op deze manier bepalen wat een redelijk bedrag voor de alimentatie zou zijn. Uiteraard neem je hier ook in mee hoe de zorg van de kinderen verdeeld is. De gemaakte afspraken worden vervolgens vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Lukt het niet om hier samen aan uit te komen, dan kan een rechter bepalen welk bedrag de ene partner aan de andere zal moeten betalen om aan de onderhoudsplicht te voldoen.

Wanneer stopt de alimentatie?

Kinderalimentatie stopt zodra de kinderen de leeftijd van 21 jaar bereiken. Degene die alimentatie betaalt kan dan gewoon stoppen met betalen. Over partneralimentatie ben je vrij om samen afspraken te maken, zowel over de duur als over de hoogte van het bedrag. Daarnaast gold tot 1 januari 2020 een maximale duur voor partneralimentatie van 12 jaar, mits je minimaal 5 jaar getrouwd bent geweest of je samen kinderen hebt. Heb je geen kinderen of was je korter dan 5 jaar getrouwd, dan is de alimentatieduur net zo lang als dat het huwelijk geduurd heeft.

Ben je na 1 januari 2020 gescheiden, dan geldt dat de alimentatieduur net zo lang is als dat het huwelijk geduurd heeft, maar maximaal 5 jaar. Op deze nieuwe regeling zijn echter wel uitzonderingen mogelijk. Uiteraard kan de alimentatieverplichting ook komen te vervallen als de minstverdienende partner aanzienlijk meer gaat verdienen, zodat hij of zij in zijn eigen onderhoud kan voorzien. Ook samenwonen met een nieuwe partner kan een reden zijn om de alimentatie te beëindigen.

Wil je weten wat je scheiding financieel voor je betekent? Neem contact op. Ik help je graag om rust en helderheid te creëren bij je scheiding.

Iedere scheiding is anders

Nu de beslissing is genomen uit elkaar te gaan, komt er veel op jullie af. Tussen alle emoties door moeten veel zaken worden geregeld. Wanneer je voor Gregoire Mediation kiest, zal ik je hierin ontlasten. De volgende stappen moeten worden genomen en ik geef inzicht op welk gebied jullie beslissingen moeten nemen. Ga aan de slag en werk samen aan een positieve uitkomst.