Bij een echtscheiding komt veel kijken. Emoties, veranderingen in je gezins- en woonsituatie, veranderingen in inkomen, noem het maar op. Een scheiding heeft vaak natuurlijk ook financiële gevolgen. De belastingaangifte is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je midden in een echtscheiding zit maar het is wel belangrijk om hier wat aandacht aan te besteden. Als je de belastingaangifte onjuist invult, kan het namelijk zomaar zo zijn dat je een flinke naheffing krijgt. En dat is wel het laatste waar je op zit te wachten na een echtscheiding.
Geen fiscaal partners meer
Voordat jullie gingen scheiden, waren jullie waarschijnlijk fiscaal partners. Na de scheiding is dat niet meer het geval. Als fiscaal partners kun je profiteren van bepaalde heffingskortingen. En als je samen een koopwoning had, kon je profiteren van hypotheekrenteaftrek. Het kan dus zomaar zijn dat je daar na je scheiding geen recht meer op hebt. Maar het kan ook zo zijn dat je juist meer recht hebt op toeslagen na je scheiding omdat je inkomen nu lager is dan jullie inkomens bij elkaar opgeteld.
Zelf doorgeven aan de Belastingdienst
Iedereen die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft staat bij de Belastingdienst bekend als toeslagpartners. Je zult zelf aan de Belastingdienst door moeten geven dat jullie gescheiden zijn. Dit kan zodra de scheiding officieel is. De scheiding is officieel op het moment dat het echtscheidingsconvenant is ondertekend, de rechter de echtscheiding officieel heeft gemaakt en de echtscheiding is ingeschreven bij de gemeente. Vergeet vooral je adreswijziging niet zelf door te geven aan de gemeente. De gemeente zorgt er dan voor dat de Belastingdienst ook op de hoogte wordt gebracht.
Kinderen en de Belastingdienst
Ook als je kinderen hebt verandert er na de scheiding een hoop als het gaat om belastingen en toeslagen. Je dient je kind in te schrijven op het adres waar het kind het grootste deel van de tijd verblijft. Dit wordt het hoofdverblijf genoemd. De partner op wiens adres het kind staat ingeschreven zal vanaf dat moment de kinderbijslag en het eventueel kind gebonden budget ontvangen. Indien er sprake is van co-ouderschap en het kind dus op allebei de adressen evenveel verblijft, kun je zelf kiezen welk adres als hoofdverblijf wordt aangemerkt en dus ook wie de toeslagen ontvangt. Voor toeslagen die inkomensafhankelijk zijn, kan het voordelig zijn de toeslag uit te laten betalen aan de minstverdienende ex-partner. Voor deze persoon kan de toeslag namelijk hoger zijn dan voor de partner met het hoogste inkomen. Vervolgens kun je de toeslagen onderling verdelen. Het is belangrijk hier tijdens de scheiding goede afspraken over te maken en deze samen vast te leggen.
Goede afspraken maken
Om over alle financiële zaken goede afspraken te maken, is het belangrijk dat je het samen eens bent. Door alle gemaakte afspraken al direct bij de echtscheiding vast te leggen, kun je een hoop discussies en latere problemen voorkomen. Een mediator kan je helpen bij het maken van deze afspraken. Ook weet een mediator precies wat er allemaal geregeld dient te worden bij en echtscheiding. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan en weet je zeker dat alles direct bij de scheiding goed geregeld wordt. Een mediator is er dus niet alleen om jullie op één lijn te krijgen tijdens de scheiding, maar ook om ervoor te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid en dat het hele proces zo snel en soepel mogelijk zal verlopen.
Scheidingschecklist
Toch alles zelf regelen? De Belastingdienst heeft een handige scheidingschecklist, welke je kunt gebruiken als je gescheiden bent, zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet. Hierop staat alles dat je dient te regelen bij de Belastingdienst om de scheiding aan te geven. Het is dus erg handig om deze te gebruiken en er zo voor te zorgen dat alles geregeld wordt wat nodig is. Ben je benieuwd naar deze checklist? Die vind je hier!
Heb je hulp nodig bij je scheiding en zijn de financiën een lastig onderwerp voor je? Neem dan eens vrijblijvend contact op, ik help je graag.